Dit om een mogelijk verbod te voorkomen. In drie verschillende Amerikaanse staten zijn wetsvoorstellen geopperd om de cyberbril te verbieden achter het stuur vanwege de grotere kans op ongelukken. Hoewel Google Glass officieel nog in ontwikkeling is, zijn er zoals bekend testmodellen in gebruik. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Aan een verbod denkt het verantwoordelijk ministerie echter niet. "Er is op dit moment nog geen wetgeving rondom Google Glass in het verkeer. Ook daar beperkt dit zich nog tot wetsvoorstellen, aangezien het product nog niet op de markt is", legt woordvoerder Jules van de Ven van het ‎Ministerie van Infrastructuur en Milieu uit.

Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wijst hier desgevraagd op. "Wij hebben geen ervaring met de Glass, en er dus ook geen onderzoek naar gedaan op basis waarvan wij een gefundeerd oordeel kunnen geven", meldt SWOV-persvoorlichter Patrick Rugebregt.

Lobby is begonnen

In de Verenigde Staten is de lobby intussen losgebarsten. Daar maken wetshandhavers zich in aanloop naar de consumentenversie van de Google Glass zorgen over de verkeersveiligheid. Google wil dit echter in de kiem smoren, en heeft lobbyisten op pad gestuurd om ambtenaren te overtuigen van hun gelijk, meldt Reuters.

In Nederland ligt dit voorlopig anders. Van de Ven: "Wij denken niet aan een verbod. Er is een kans dat Google Glass het autorijden gemakkelijker maakt. Het is een innovatief product en wij zijn heel benieuwd naar wat er mogelijk mee is. Daarbij geldt natuurlijk altijd artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994."

Die algemene verkeerswet verbiedt iedereen zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Lees ook: Vrouw vrijgesproken van rijden met Google Glass