Nederland heeft veruit de hoogste afgiftetarieven voor sms in de hele EU. Mobiele operators in Nederland brengen elkaar 5,6 cent per sms’je in rekening, ruim twee keer zo veel als het gewogen gemiddelde in Europa van 2,73 cent per sms’je. En in Frankrijk is dit tarief bijvoorbeeld 1 cent.

SMS-tarieven niet gereguleerd

Dat blijkt uit een recent gepubliceerde benchmark van BEREC (pdf), het overlegorgaan van Europese telecomtoezichthouders, met data van begin dit jaar. Alleen Zwitserland, geen onderdeel van de EU, heeft nog hogere tarieven voor sms. Ook vorig jaar kende Nederland na Zwitserland de hoogste afgiftetarieven voor sms.

Overzicht van sms-afgiftetarieven in Europa. Zie grotere afbeelding.

Afgiftetarieven of termination rates zijn de tarieven die operators elkaar in rekening brengen voor het afhandelen van een telefoongesprek of sms. Voor mobiele gesprekken zijn die tarieven al jarenlang vanuit Brussel gereguleerd met steeds verder dalende prijsplafonds, omdat deze melkkoeien de markt verziekten, en de tarieven voor consumenten kunstmatig hoog hielden. De huidige mobiele gespreksafgiftetarieven zijn gemiddeld 1,9 cent per minuut in Europa, Nederland zit daar iets boven met 2,4 cent per minuut. Dat was in 2010 nog 7 cent en moet vanaf volgend jaar overigens 1 cent worden, als het aan telecomtoezichthouder ACM (voorheen OPTA) ligt.

Ingrijpen niet nodig

Maar de termination rates voor sms hoeven van de Europese Commissie niet verplicht te worden gereguleerd. En de Nederlandse marktwaakhond ACM ziet ook geen noodzaak om in te grijpen.

“Het verschil met de gesprektarieven is voor een groot deel dat de terminatietarieven voor sms minder op de consument worden afgewenteld dan bij bellen, omdat je bij bellen de ongelijkheid hebt tussen de afgiftetarieven mobiel en vast. Daarom was bellen naar een mobiel vanaf een vaste lijn vroeger zo duur en moest verplicht gereguleerd worden. Dat speelt op deze markt veel minder tot niet,” legt de woordvoerster van ACM uit.

Bovendien, als er al een marktprobleem zou zijn, dan gaat dit vanzelf over door de concurrentie van diensten als WhatsApp en Facebook, constateert de toezichthouder. Providers komen recentelijk ook steeds vaker met ruime sms-bundels of zelfs onbeperkt sms. “Het is dus een probleem dat zichzelf oplost, dan is het niet passend om te gaan reguleren.”