Dat blijkt uit een uitgebreide studie (pdf) naar telefonie-, internet- en tv-gebruik in de Europese Unie. Met 94 procent van de huishoudens die een mobiel hebben staat Nederland helemaal bovenaan. Maar relatief weinig huishoudens (9 procent) hebben hun vaste lijn ook echt ingeruild een mobiel abonnement.

Nederland toch Europees kampioen

Want ook de penetratie van vaste telefonieabonnementen behoort tot de allerhoogste van Europa met 91 procent. In totaal heeft 85 procent van de Nederlandse huishoudens zowel een mobiele als vaste telefoon. Dit in tegenstelling tot de Tsjechen en de Finnen, waar respectievelijk 64 en 61 procent uitsluitend mobiel belt, dus zonder een telefoonaansluiting.

Bovendien heeft Nederland verhoudingsgewijs de meeste pc's. 90 procent van de huishoudens heeft één of meer computers. Ook de breedbandpenetratie (77 procent) is in Nederland het allerhoogste van Europa, waar het gemiddelde nog ligt op 36 procent. Maar liefst 42 procent van de Nederlanders neemt gebundelde telefonie-, internet- en/of tv-diensten af (dual of triple play). Alleen de Denen (47 procent) nemen meer bundeldiensten af.