Dat blijkt het rapport 'Trends in Open Source 2007-2010', dat AME Research heeft samengesteld op verzoek van Novell en Bull.

Op dit moment levert de open-sourceindustrie Nederland al flink wat banen op. In 2006 werkten er ruim 9900 mensen in deze tak van de softwareindustrie en dat zal volgend jaar naar zo'n 18.000 stijgen, beraamt AME.

"Voor ons is het belangrijkste onderdeel het potentieel dat in open-sourcesoftware zit", Jaap van der Laag, it-evangelist bij Bull. "Daar zit een druk in naar de overheid om besluiten te nemen en deze industrie te omarmen."

Van der Laag ziet een geweldige kans om banen binnen Europa te houden, in plaats van licentieafdrachten richting andere landen te maken. Het rapport bevestigt dat door te becijferen dat de Nederlandse overheid in de periode 2002-2006 5,2 miljard euro aan licenties heeft uitgegeven.

Interactie

Overigens verwacht AME niet dat open-sourcesoftware de enige programmatuur in bedrijven gaan worden. De applicaties zullen volgens het rapport steeds vaker naast gesloten oplossingen functioneren.

"Wij denken dat ook", zegt Van der Laag. "Daarom moet je vooral aansturen op open standaarden zodat interactie eenvoudiger wordt."