De naam van de dienst - Yeahronimo - dook voor het eerst al twee jaar geleden op, maar nu is de komst officieel. Ontstaan vanuit de Hilversumse Wisseloord Studio zal Yeahronimo Holding vanaf begin augustus met zijn legale muziekdienst starten, zo heeft het bedrijf aangekondigd.

Yeahronimo richt zich momenteel op het uitbouwen van een omvangrijke muziekrechtencatalogus in de verschillende genres. De gesprekken met de platenmaatschappijen (zowel de grote als de independents) bevinden zich in de afrondende fase, zo zegt directeur Michiel Wolff.

De dienst zal volgens Wolff - zelf afkomstig uit de muziekindustrie - 'zeer gebruiksvriendelijk' zijn. De gebruiker krijgt dezelfde rechten als bij een gewone cd. Dit betekent dat hij de tracks op de harde schijf kan opslaan en één keer op cd kan branden.

Hierbij maakt Yeahronimo gebruik van drm-technologie (digital rights management) in combinatie met Windows Media. De liedjes zullen een kwaliteit van 192 kbps krijgen, 'cd-kwaliteit' volgens Wolff. Gemiddeld kost een song een euro, 'hits wat meer, oude liedjes wat minder'.

Ook sport

Na Nederland wil het met privé-geld gefinancierde Yeahronimo eind dit jaar of begin 2004 ook uitbreiden naar Duitsland, Spanje, Engeland en Frankrijk. Behalve met muziek houdt het bedrijf zich overigens ook bezig met sport.

Daarvoor zijn reeds de online rechten verworven van onder andere het Europees kampioenschap honkbal. Verder zullen het volgende seizoen diverse wedstrijden uit de Holland Casino Eredivisie via Yeahronimo uitgezonden worden.

De onderneming heeft al afspraken met FC Utrecht, Heerenveen, NEC en Groningen. Uiteindelijk hoopt Yeahronimo met zo'n twaalf clubs in zee te gaan. De toppers zitten daar vermoedelijk niet bij, zo zegt Wolff. "Maar die spelen allemaal ook uitwedstrijden."

Een live-wedstrijd gaat 4,95 kosten. Betalingen voor zowel sportwedstrijden als muziek gaan via een applicatie die veertig gangbare betaalmethodes aankan, waaronder creditcard, Rabo Direct, Netgiro en telefoon.