Vorige week werd nog een laatste, gerecycled blok IPv4-adressen door IANA verdeeld onder de regionale internet registry's (RIRs). Maar de urgentie van dit nieuws is aan Nederland niet besteed. De IPv6-ondersteuning en het IPv6-verkeer in ons land blijft ver achter bij de ons omringende landen.

België aan kop

Op de Amsterdam internet exchange AMS-IX is welgeteld 0,65 procent van het totale verkeer IPv6. Een gedetailleerder beeld komt naar voren uit cijfers van APNIC, de Aziatische RIR. Daaruit blijkt dat van alle apparaten in Nederland 1,38 procent daadwerkelijk IPv6 actief ondersteund (gedefinieerd als IPv6 preferred, omdat praktisch alle IPv6-enabled hardware ook nog IPv4 aan kan, zogenaamd dual stack).

Ter vergelijking: In België ligt dit percentage al boven de 20 procent, in Duitsland is het bijna 10 procent en in Frankrijk is het 5,6 procent. Overigens zijn er nog talloze landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, die nog veel slechter scoren dan Nederland.

XS4ALL nog steeds enige met IPv6

Qua IPv6-uitrol bij de Nederlandse providers is het dan ook droevig gesteld. Sterker nog, ondanks jaren geroep van "we zijn er mee bezig" door de isp's is XS4ALL nog steeds de enige access provider die IPv6 volledig ondersteunt.