Deze ontwikkeling signaleert marktonderzoeksbureau AME Research in haar rapport genaamd 'Marktonderzoek 2008 gebruikte computers in Nederland'. Deze nieuwe kleinere systemen hebben veel meer te bieden op het gebied van functionaliteit en prestatie dan oudere computers. Daarbij nemen ze minder ruimte in beslag en zijn ze makkelijker te verplaatsen omdat ze veel lichter zijn.

Stagnatie

Deze ontwikkeling heeft er dan ook toe geleid dat de verkoop van gebruikte machines in Nederland de afgelopen tijd sterk is teruggelopen en AME Research verwacht op korte termijn een stagnatie. Het is overigens niet ongewoon dat deze markt onder druk komt te staan onder invloed van nieuwe trends, maar normaliter vindt er weer een opleving plaats bij economische terugval.

In het rapport van AME wordt de omvang van de handel in tweedehands computers in Nederland in kaart gebracht, waarbij de trends in verschillende soorten hardware worden uitgelicht. Het bevat een inventarisatie van de partijen die een rol spelen in de markt en op welke manier. Daarbij wordt in kaart gebracht waar de gebruikte systemen uiteindelijk terechtkomen, hoe het zit met de naleving van de milieuwetgeving en aan welke succesvoorwaarden handelsondernemingen zich moeten houden.