Deze week besliste de hoogste rechtsinstantie in Europa, het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dat lidstaten het recht hebben om online gokbedrijven te verbieden, ook al is er een Europese markt.

De zaak speelt al ruim 10 jaar. De Britse gokbedrijven Ladbrokes en Betfair wilden goksites openen voor het Nederlands publiek. Zij wilden de concurrentie aangaan met de Nederlandse Lotto en de Staatsloterij. Maar het ministerie van Justitie en de Nederlandse kansspelbedrijven blokkeerden die toegang. Gokverslaving en fraude liggen op de loer, luidt het argument voor deze blokkering.

Lange rechtsgang

De Britten zijn vervolgens naar de rechter gestapt, daarna naar de Raad van State en uiteindelijk heeft het Europese Hof zich er over gebogen. En Justitie krijgt gelijk: een verbod op de exploitatie van kansspelen via het internet is gerechtvaardigd om fraude en criminaliteit te bestrijden. Zo'n verbod is niet in strijd met Europese regels, oordeelt het Hof.

Demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin is verheugd over de uitspraak. ''Het is goed dat na zoveel jaren procederen een einde komt aan de onzekerheid", aldus Hirsch Ballin.