Zo zal Nederland nog dit jaar Zuid-Korea van de eerste plaats stoten als land met de hoogste breedbandpenetratie en wil de overheid fors investeren om Nederland op technologisch gebied voor wat betreft grids, embedded systems en nanotechnologie op de kaart te zetten.

Van Gennip zei dit tijdens een toespraak deze week op het High Tech Connections-congres in de Verenigde Staten. Dit congres moet de technologische samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse bedrijven en universiteiten verbeteren.

Volgens Van Gennip is Nederland een aantrekkelijk land voor Amerikaanse technologiebedrijven om mee samen te werken of zelfs een eigen vestiging op te richten. Dit komt volgens de staatssecretaris onder meer door het gunstige belastingklimaat en de pogingen van de overheid om de bureaucratie in te dammen.

Onderwijs

Niet alleen op het gebied van bureaucratie neemt Nederland maatregelen, meent Van Gennip. Ook probeert de overheid 'meer uit universiteiten' te halen door bijvoorbeeld het beleid aangaande patenten en start-ups aan te passen.

Een ander aandachtspunt is het imago dat technologie heeft. Volgens Van Gennip is 'één van de meest moeilijke problemen' waar zij mee wordt geconfronteerd, het vergroten van de animo voor technologische studies.

Ter illustratie wijst de staatssecretaris op haar tijd in Sillicon Valley waar mensen 'je een held noemden' als ze hoorden dat je in de it werkzaam was. 'Probeer dat maar eens in Nederland. Ik heb technologie gestudeerd en vond het geweldig. Het is moeilijk te begrijpen waarom andere mensen het niet leuk vinden', verzucht Van Gennip.