Yahoo beleeft een opleving onder Nederlandse internetters. Het gebruik van de zoekmachine van het geplaagde bedrijf, dat overigens gebruik maakt van Bing-technologie, steeg het afgelopen jaar van 0 naar 3 procent van de totale zoekmarkt.

Dat meldt iProspect (voorheen Checkit) in haar jaarlijkse Nationale Search Engine Monitor. Deze trend zou mogelijk het gevolg zijn van publiciteit die Yahoo krijgt, ook in de Nederlandse pers, speculeert iProspect. Over het concern wordt echter weinig positiefs gemeld.

Gebing in de marge

Terwijl Microsoft in de VS in Bing blijft investeren, verpietert de zoekmachine in Nederland. Was Bing vorig jaar nog voor 2 procent de 'meest gebruikte' zoekmachine, dat is weer teruggelopen naar 1 procent, het minieme marktaandeel dat het in 2010 ook had. De bekendheid van Bing is wel tien procentpunt gestegen naar 50 procent, maar nog altijd lager dan Ilse en Yahoo.

Google blijft enorm dominant: voor 93 procent is het de meest gebruikte zoekmachine. De resultaten komen uit een enquête onder een representatie steekgroep van ruim 1000 Nederlandse internetters, aldus iPospect.