De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de cijfers van december 2005 gepubliceerd over de breedbandpenetratie in haar lidstaten. Nederland neemt van de 30 aangesloten landen de derde plaats in met 25,3 breedbandabonnees op 100 inwoners. IJsland voert de lijst aan met een breedbandpenetratie van 26,7 procent, gevolgd door Zuid-Korea dat met 25,4 procent Nederland nog net voor blijft.

De cijfers laten een opvallende verschuiving zien ten opzichte van het OESO-onderzoek over de eerste zes maanden van 2005. Toen ging Zuid-Korea nog aan de leiding. Het percentage breedbandaansluitingen is daar ongeveer gelijk gebleven, terwijl IJsland met een penetratiegraad van 18,2 procent begin 2005, een flinke groei doormaakt. Nederland kende in die periode 22,5 breedbandaansluitingen per 100 inwoners. Tegenover de 3,6 miljoen breedbandabonnees van toen staan er nu 4,1 miljoen.

In absolute aantallen hebben de VS nog steeds de meeste aansluitingen met ruim 49 miljoen abonnees. Dit levert de Amerikanen echter slechts een twaalfde plaats op de ranglijst op, met 17,6 procent breedbandinternetters per 100 inwoners. Naast IJsland en Nederland groeide ook het aantal snelle internetters in Australi├ź, Finland en Noorwegen fors. Al deze landen kenden een groei van meer dan 6 procent.

In de lijst is China, met naar verluidt 50 miljoen breedbandabonnees, niet opgenomen omdat het land geen lid is van de OESO. Canada en Zuid-Korea zijn de enige niet-Europese landen in de top 10.