Dat is de uitkomst van de vergadering die gisteren bij het normalisatieinstituut NEN in Delft werd gehouden. Tijdens de bijeenkomst konden drie posities worden ingenomen: voor, tegen en onthouding.

De onthouding betekent dat de Nederlandse stem niet meetelt in de telling van de International Standards Organisation. Andere landen bepalen dan of Open XML een standaard wordt. Ook de inhoudelijke opmerkingen die partijen bij het Microsoft-formaat zetten worden nu niet meegenomen.

Verdeelde commissie

"Dat is heel erg jammer, want een aantal punten was echt een waardevolle toevoeging'", verzucht een zwaar teleurgestelde Hans Bos, die bij de Nederlandse commissie Microsoft vertegenwoordigt.

Bos mag niet zeggen hoe de stemverhoudingen liggen. Naar wordt aangenomen komt de oppositie vooral uit de hoek van de open-sourcegemeenschap, die rechtszaken vreest, Sun Microsystems dat de eigen ODF-standaard heeft en rivaal IBM.

Geen risico

Al wordt Open XML in Office 12 gebruikt, volgens Bos is het al niet meer van Microsoft: 'We hebben het aan de ECMA gegeven en het is dus een geldende standaard. Daar hebben wij niets meer over te zeggen.'

Hij verbaast zich dan ook over de angst van marktpartijen om gebruik te maken van de standaard. Dankzij het "Convenant Not Sue" en de "Open Specification Promise" is het volgens hem mogelijk zonder risico Open XML toe te passen.

Wie een tekstverwerker wil maken mag dat en het werkt ook. "Je hoeft niet meer te doen dan het ophalen van de specificatie op de ECMA-website", vertelt Bos. "Meer dan 160 projecten, zowel open source als niet-open source, gebruiken het."