Dit blijkt uit een Europees onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van beveiligingsbedrijf McAfee. Volgens het rapport heeft de Europese cybercriminaliteit zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een hobby van computerfreaks vanuit hun slaapkamer naar een bezigheid van georganiseerde criminele bendes.

Zij hebben internet ontdekt als een aantrekkelijk speelveld om veel geld te verdienen. Bendes gebruiken internet niet alleen voor communicatie, zo stelt McAfee, maar ook voor het plegen van 'klassieke' misdaden als afpersing, fraude, witwaspraktijken, intimidatie en diefstal.

McAfee heeft met name aandacht voor zogenoemde botnets, computernetwerken van gekaapte pc's die op afstand kunnen worden bestuurd. Hiermee kan bijvoorbeeld een dos-aanval worden uitgevoerd. Dergelijke netwerken zijn voor nog geen honderd dollar per uur te huur.

Cybercriminialiteit zou inmiddels de snelst groeiende categorie van criminialiteit vertegenwoordigen in Europa. Samen met Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje wordt Nederland daarbij genoemd als favoriet doelwit voor de georganiseerde misdaad.

In Nederland is het gevecht tegen cybercriminaliteit momenteel onderverdeeld tussen de KLPD en zeven regionale groepen. Ons land bevindt zich door deze structuur in een 'minder sterke positie' dan andere landen bij het bestrijden, aldus McAfee. Wel zijn er plannen voor een nationaal centrum.