Dit blijkt uit de jaarlijkse Information Society Index (ISI) van IDC. De marktonderzoeker heeft in 53 landen gekeken naar onder andere internetgebruik, de it-uitgaven en de uitgaven aan e-commerce.

Nederland moet alleen Zweden en Denemarken laten voorgaan en staat hiermee op de derde plaats wereldwijd. Vorig jaar bezette Nederland de zesde positie. In 2001 was dit nog de tiende plaats. Nederland wordt door IDC dan ook 'a rising star' genoemd.

Breedbandpenetratie

In het onderzoek wordt gekeken naar vier categorieën: computer-, informatie-, internet- en sociale infrastructuur. De internetinfrastructuur weegt zwaar in de index, omdat het gebruik van het medium nog steeds fors toeneemt.

Hierbij wordt gemeten hoeveel inwoners in een land zijn aangesloten op internet. De zogenoemde breedbandpenetratie in Nederland ligt op 11,8 procent. In Zweden is dit percentage 15 procent.

Volgens IDC wordt vaak gedacht dat de Verenigde Staten het meest geavanceerde ict-land is. De afgelopen jaren is dit land echter uit de top vijf verstoten, onder andere door Nederland.

Ondermaats

IDC heeft ook gekeken welke van de onderzochte landen het slechts in zijn index presteren. Helemaal onderaan staat Vietnam, gevolgd door Indonesië en India.

De marktonderzoeker merkt echter wel op dat deze landen hiermee niet de minst ontwikkelde landen op ict-gebied zijn. Veel arme landen zijn in het onderzoek namelijk niet meegenomen, omdat er simpelweg te weinig gegevens waren om te analyseren.