<p/>

Van de paar honderd sites die zich nu in Nederland richten op werkzoekenden blijft maar een klein gedeelte over. "In Nederland is slechts plaats voor een stuk of drie sites." Dat is de opvatting van Robert van Loon, managing director van Newmonday.nl. Hij gaat met zijn uitspraak nog een stuk verder dan Suzanne Ekel van Monsterboard.nl. Zij voorspelde eerder deze week dat slechts een stuk of tien sites bestaansrecht hebben.

Het is de vraag of Newmonday, de carrièresite van VNU en Randstad, bij de overlevers zal behoren. Bronnen binnen het bedrijf beweren dat tot nu nog maar een handjevol mensen daadwerkelijk met het matchingsysteem aan een baan geholpen is. Van Loon wil geen harde cijfers noemen. Hij zegt zeer tevreden te zijn over de resultaten en denkt dat het systeem van matchen een goede toekomst tegemoet gaat. "We hebben de pilotperiode nu afgerond en gaan nu samenwerken met meer bedrijven."

Newmonday is ruim drie maanden geleden begonnen met het matchen van kandidaten aan werkgevers. Ruim 98.000 werkzoekenden hebben hun profielen achtergelaten. Newmonday is in zee gegaan met een aantal grote bedrijven als CMG, Ahold, de Rijksoverheid en Cap Gemini om de profielen van de werkzoekenden te koppelen aan de openstaande vacatures.

<b>Geen relatie met klanten</b><br/>

Wat doen vacaturesites fout dat ze geen overlevingskans hebben? De bezoeker heeft op de sites niets te doen en komt niet snel meer terug. Dat moet veranderen. "De meeste vacaturesites bouwen geen relatie op met hun klanten. En dat zouden ze wel moeten doen." Van Loon refereert daarbij aan zijn eigen site, Newmonday.nl, waar volgens hem wel actief een relatie met de bezoeker opgebouwd wordt.

"Aan de ene kant beantwoorden specialisten serieus de 1000 tot 1500 mailtjes die we per week ontvangen van de bezoekers die uiteenlopende vragen over werk hebben. Dat is één onderdeel waar we in hebben geïnvesteerd. Aan de andere kant hebben we goede verwachtingen van ons nieuwe matchingsysteem waarbij de sollicitant op basis van zijn voorkeuren gekoppeld wordt aan een potentiële werkgever."

Op welke termijn de shake-out onder de vacaturesites plaats zal vinden, durft Van Loon niet te zeggen. "Ik heb geen glazen bol. Overigens verwacht ik wel dat er altijd partijen zullen blijven die zich op een speciale doelgroep richten. De IT en de zorg zijn daar goede voorbeelden van."

<b>Dynamisch cv</b><br/>

Suzanne Ekel van Monsterboard.nl echter denkt dat dit jaar al het jaar van de waarheid zal worden voor de vacaturesites. Volgens de managing director van Monsterboard.nl is de enige manier om te overleven ervoor te zorgen dat de bezoeker van de site 'in control is' "Hij moet zelf zijn carrière vorm kunnen geven. Zo is het aloude cv te statisch. Dynamische profielen worden belangrijk. Relevante informatie moet voorop komen te staan. Verder moeten we proberen een levenslange band met de gebruiker op te bouwen", meent Suzanne Ekel.

Om Monsterboard.nl te laten voortbestaan, voert men ondermeer het 'Carrière Management Systeem' in. Dit systeem moet volgens Ekel de plaats worden waar de werknemer zijn loopbaan vorm kan geven. Verder wordt meer aandacht geschonken aan achtergrondinformatie over financiën en informatie over de mogelijkheden die er zijn op de arbeidsmarkt.

Twee sites met twee verschillende manieren om de bezoeker vast te houden. Newmonday en Monsterboard hebben alle vertrouwen in de toekomst en zijn er van overtuigd dat zij tot de overlevenden zullen behoren.