'We verwachten dat het nieuwe beeldmateriaal in de loop van donderdag online staat', zegt Ruud de Jonge, directeur 'platform enthousiasm' bij Microsoft Nederland. 'De resolutie van de beelden is 50 centimeter en de dekking is heel Nederland.' Dat zou vergelijkbaar of op sommige plekken zelfs beter zijn dan de beelden in Google Maps.

Sexy

'Ik heb zelf even ingezoomd op de camping in Ootmarsum waar ik ooit ben geweest en het ziet er geweldig uit. Met het gedetailleerdere beeldmateriaal wordt het toepassen van Virtual Earth voor Nederlandse sites nu veel sexyer,' meent De Jonge. Virtual Earth zal steeds meer worden uitgebreid, zegt hij. 'Het is net een blokkendoos met steeds meer nieuwe kleuren en blokjes.'

De kaartinformatie in Virtual Earth is afkomstig van Navteq, de concurrent van de Nederlandse kaartenmaker Tele Atlas. Virtual Earth 3D, een 3d-variant van de webkaart en rivaal voor Google Earth wordt gebruikt, werkt voor Nederland nog niet. 'We hebben meer materiaal dan we kunnen verwerken in het platform. Het gaat stapsgewijs,' aldus De Jonge.

Nederland

Het toevoegen van meer lokale gegevens moet Virtual Earth komend jaar volgens De Jonge 'naar een hoger platform te tillen'. Zoekmachine iLocal is een van de Nederlandse sites die Virtual Earth-mashups gebruikt. Microsoft praat nog met meerdere andere Nederlandse partijen over Virtual Earth-mashups, zegt De Jonge.

Met de optie Birds Eye View zijn sinds dit voorjaar al een twintigtal Nederlandse steden in vogelvluchtfoto's te bekijken: Almere, Arnhem, Deventer, Emmen, Hardenberg, Hilversum, Smallingerland, Alkmaar, Amersfoort, Apeldoorn, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Hoogeveen, Hoorn, Almelo, Leyl, Oost-Vlieland, Sittard, Assen, Bergen op Zoom, Gouda, Leeuwarden en Roosendaal.

Met behulp van de online ontwikkelomgeving Popfly zij volgens De Jonge snel mashups met Virtual Earth te maken. Voor het gebruik van Popfly is geen programmeerkennis nodig. Ook de nieuwe Volta-plugin van Microsoft, waarmee ontwikkelaars sneller onder meer Javascript-code kunnen genereren binnen Visual Studio, is in combinatie met Visual Earth te gebruiken.