Dat blijkt uit het jaarlijkse 'e-readyness-rapport' van de onderzoeksdivisies van IBM en het Britse zakenblad The Economist, de Economist Intelligence Unit (EIU). Deze e-readyness of concurrentiepositie wordt bepaald aan de hand van zo'n honderd variabelen binnen zes gebieden. Er is gekeken naar connectiviteit en technologische infrastructuur, bedrijfsomgeving en de mate waarin e-business is geadopteerd door consumenten en bedrijven. Daarnaast kwamen overheidsbeleid en -visie, sociale en culturele omgeving en de juridische omgeving aan bod.

Vorig jaar stond Nederland op de achtste plaats, dit jaar stijgen 'we' één plek. Maar het is een mager herstel, want een aantal jaar geleden vertoefde ons land nog in de top drie van ict-landen.

Zwak ict-gebruik

Nederland scoort uitstekend op het gebied van connectiviteit en technologische infrastructuur, overheidsbeleid, algemeen economisch klimaat en regelgeving. Zwakke punten die IBM en EIU constateren zijn het feitelijk ict-gebruik, zowel door consumenten als bedrijven, en de daadwerkelijke uitrol van de elektronische overheid.

"Nederland heeft zich ten opzichte van vorig jaar verbeterd en loopt mee met de wereldtop. Dit rapport laat zien dat het huidige overheidsbeleid op het gebied van ict zijn vruchten afwerpt, en dat Nederland op dit vlak tot de best presterende landen wereldwijd behoort", aldus Peter Korsten, vice president en Global Leader van het Institute for Business Value van IBM.

VS aan kop

De VS staan dit jaar aan kop van concurrerende ict-landen. Vorig jaar moesten de Amerikanen nog Denemarken voor zich dulden, dat nu is teruggevallen naar plaats vijf. In de top vijf voor 2008 staan verder Hong Kong (2), Zweden (3) en Australië op plaats vier.

Het onderzoeksrapport zal vandaag aan de Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken en is als pdf hieronder te downloaden.