De International Telecommunications Union (ITU) stelt al jaren een index (PDF) samen over de staat van de ICT-ontwikkeling in VN-landen. De index kijkt naar hoe landen zijn voorbereid op technologische trends, het gebruik van ICT-middelen en ICT-vaardigheden in een land en hoe effectief deze worden ingezet.

Koploper in internetverbindingen

Nederland staat op de zesde plaats op de lijst van 155 landen. Volgens de ITU is Nederland sterk op alle drie de gebieden waar het onderzoek op gespitst is. Nederland heeft een van de hoogste percentages van huishoudens met een computer ter wereld. En ons land is de koploper op het gebied van internetverbinding per huishouden in Europa.

“Meer Nederlandse huishoudens hebben een internetverbinding (94 procent) dan een computer (93 procent)",stelt het rapport. “Dit geeft aan dat sommige huishoudens het internet bereiken via andere apparaten dan een computer, zoals smartphones of tablets, wat overeenkomt met het hoge aantal mobiele breedbandverbindingen."

Explosieve groei mobiel

Met een penetratiegraad van 49 procent aan mobiele internetverbindingen, scoort Nederland beter dan buurlanden België en Duitsland. “Volgens telecomtoezichthouder OPTA is het dataverbruik in 2011 de lucht ingeschoten en meer dan de helft van alle mobiele abonnementen bevat een databundel."

Het aantal vaste telefoonverbindingen daalt wereldwijd al jaren en de groei van het aantal bedrade internetverbindingen neemt ook af. Mobiele breedbandabonnementen stijgen juist flink en vooral in Nederland zorgde dat in 2011 voor een flinke voorsprong op andere landen.

Zuid-Korea aan de top

Een nieuwkomer in de top 10 is groot Brittannië, die vanaf de veertiende plaats naar de negende is gestegen. Deze stijging is vooral te danken aan de grote stijging subindex over het gebruik van ict-middelen. De ITU noteert ook bij de Britten een fikse groei van het aantal mobiele verbindingen ten opzichte van omringende landen.

De ITU stelt de index sinds 2008 samen en over 2009 werd de lijst voor het eerst gepubliceerd. In dat jaar stond Zuid-Korea op de eerste plaats. In de drie jaar die volgden heeft het land zijn koppositie vast weten te houden. Het land scoort het hoogst op in de subindex van ICT-vaardigheden. Met een penetratiegraad van 97 procent internetverbindingen per huishouden is Zuid-Korea de onbetwiste koning van internetgebruik.

Verliezers op de index dit jaar zijn Luxemburg die wordt ingehaald door Nederland en daarmee zakt naar de zevende plaats. Singapore valt uit de top 10, ondanks een enorme groeiexplosie op het gebied van mobiel internet.