De IPv6 Awards worden uitgereikt in zes categorie├źn: overheid, bedrijfsleven, internet service providers, onderwijs, entertainment en particulieren. Dat maakte de initiatiefnemer, de Nederlandse IPv6 Taskforce, dinsdag bekend. In de werkgroep zitten onder meer betrokkenen uit bedrijfsleven en overheid.

Voorbeeldfunctie

Organisaties moeten volgens de taskforce ervan doordrongen zijn dat de vervanging van het huidige internetprotocol, IPv4, grote gevolgen heeft. Zij moeten tijdig maatregelen nemen om de overstap mogelijk te maken. De eerste IPv6 Awards zijn in het leven geroepen om daar meer aandacht voor te vragen. Goede implementaties van IPv6 kunnen een voorbeeldfunctie hebben, denkt de taskforce.

De prijzen worden op 18 november uitgereikt in Media Plaza in Utrecht. De inschrijving voor kanshebbers is dinsdag online gestart en sluit op 15 oktober. De prijzen worden onder meer gesponsord door KPN, Surfnet, SIDN, Stratix, NLNet en XS4All. De nominaties worden op 5 november bekendgemaakt.

Juryvoorzitter is Erik Huizer, vice president internet bij Technicolor, het voormalige NOB. Ook vertegenwoordigers van SIDN, Surfnet, Stratix, NLNet, XS4All en KPN zitten in de jury. Die zal voorstellen beoordelen onder meer op de relevantie, de omvang en de impact van de IPv6-implementatie.

De jury wordt volgens mede-organisator ECP mogelijk nog aangevuld met een aantal experts. Deze namen zijn nog niet bekend.

Langverwachte opvolger

IPv6 is de langverwachte opvolger van het huidige internet protocol versie 4 (IPv4). Door de enorme toename van apparaten met een internetconnectie, raken de IPv4-adressen langzaam maar zeker op. Om dit te voorkomen is IPv6 in het leven geroepen.

Al in 2002 bood XS4All als een van de eerste Nederlandse providers zijn klanten IPv6 aan. Maar de meeste organisaties stellen de invoering van het nieuwe internetprotocol al jaren uit.

Vorig jaar waarschuwde internetpionier Vint Cerf nog dat de ip-adressen in 2010 op zullen raken.

Vanwege dat nijpende tekort werden in februari de rootservers van internet geschikt gemaakt voor in IPv6 geschreven adressen.