ICT onderzoekers, bedrijven en instellingen uit ons land scoren buitengewoon goed in nieuwe Brusselse subsidieronde.

'We' doen mee in eenderde van alle geselecteerde Europese ICT onderzoeksprojecten die worden gesubsidieerd in het Zevende Europese Kaderprogramma, kortweg KP7. En daarmee is Nederland goed voor 70 miljoen van de in totaal beschikbare 1,2 miljard euro voor de ICT sector.

Dat maakte staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken woensdag 10 oktober 2007 in Cannes bekend. Heemskerk was twee dagen in Frankrijk op handelsmissie in het teken van de multimedia- en telecomindustrie.

In de voorgaande tien jaar ontvingen Nederlandse partijen niet eerder zo veel geld uit de Europese pot voor ICT onderzoek en ontwikkeling. Dit resultaat is een bemoedigende start van KP7, zo meldt het Ministerie van EZ verder verheugd.

Hollands Glorie in de ICT

KP7 is een zeven jaar durend Europese Subsidieprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Niet alleen zijn bekende namen als Philips, TNO en de drie technische universiteiten (Delft, Eindhoven en Twente) goed vertegenwoordigd, ook het midden- en kleinbedrijf heeft met 11 miljoen subsidie een belangrijk aandeel.

Nederlands krijgt niet alleen een relatief grote punt uit de Brusselse subsidietaart. Het blijkt ook dat projecten met Nederlandse participatie een significant hogere kans maken op subsidiegeld dan het Europese gemiddelde (24% om 18%).

In enkele onderwerpen scoort Nederland opmerkelijk goed: multimedianetwerken, organische elektronica- en displaysystemen, en digitale bibliotheken. KP7 loopt nog tot en met 2013.