Nederland staat vierde op de Connectivity Scorecard, een lijst van de grootste gebruikers van telecommunicatiemiddelen en de impact die dat heeft op de economie. De Verenigde Staten staan op de eerste plaats, gevolgd door Zweden en Denemarken. De jaarlijks gepubliceerde lijst wordt uitgegeven door Nokia Siemens Networks.

Nederland blinkt volgens de samensteller vooral uit in consistentie. Er waren het afgelopen jaar weinig veranderingen merkbaar. Alleen valt de beschikbaarheid van hoge breedbandsnelheden en 3G netwerken valt tegen in vergelijking met andere toplanden. En E-government scooort onder de maat in ons land.

De maker van de Connectivity Scorecard is Leonard Waverman, bestuurslid van de Londen Business School. Voor de lijst hield hij de toegang tot netwerken en communicatiemiddelen bij in verschillende landen. Daarnaast werd berekend of het gebruik ervan een impact had op de economie. Volgens de onderzoeker zouden alle vijftig landen in de Scorecard meer moeten doen op het gebied van IT-investeringen.

Twee lijsten

Omdat economieën verschillen volgens Waverman, bestaat de Scorecard uit twee onderdelen. Een lijst voor 25 landen met economieën met innovatie als basis en een lijst van 25 landen met economieën die draaien op goedkope arbeid (efficiency genoemd) en hulpbronnen. Nederland staat in de lijst met naties met een innoverende economie, de lijst met efficiënte landen wordt aangevoerd door Maleisië. In de lijst staan verder landen zoals Kenia, Iran en Bangladesh en China.