Bij een noodoproep naar het alarmnummer 112 kan in Nederland de locatie van een mobiele beller niet worden doorgegeven aan de instantie die de noodsituatie behandelt. Dit is niet in overeenstemming met de richtlijnen die door de Europese Commissie zijn ingesteld. Nederland heeft wel met deze richtlijnen ingestemd. Dit is reden voor het Europese Hof van Justitie om de Nederlandse Staat hierover op het matje te roepen.

Technische problemen

Voor een beller die gebruik maakt van een vaste lijn kan de locatie wel vastgesteld worden. Nederland heeft erkend dat het nog niet aan de richtlijn heeft voldaan, maar het voert als verweer aan dat technische en logistieke problemen de oorzaak zijn van het probleem.

Push en Pull

Nederland gaf voor het gebruik van het alarmnummer de voorkeur aan een geavanceerd "push" systeem boven het verouderde "pull" systeem. Bij het pull-systeem staat het bij voorbaat vast dat de locatie van een beller doorgaans te laat aan de hulpdiensten wordt doorgegeven. Dit was voor de Nederlandse staat reden om te kiezen voor de push-techniek. Het Hof heeft onlangs geoordeeld dat een lidstaat een eventuele vertraging niet kan rechtvaardigen op grond van het feit dat hij heeft beslist om de push-methode toe te passen.

De Europese Commissie heeft Nederland al eerder aangesproken op het feit dat de lidstaat zich niet heeft gehouden aan de EU-verplichtingen. Het Hof in Luxemburg stelt de Eurocommissie met de uitspraak in het gelijk.