Vannacht is het alsnog tot een harde botsing gekomen tussen voor- en tegenstanders van nieuwe internationale regulering voor het internet. In eerste instantie waren alle controversiële elementen, die overheden meer macht zouden geven over het internet, geschrapt. Maar te elfder ure kwamen er toch weer amendementen die het huidige 'multi-stakeholdermodel' ondermijnden.

Terug bij af

Dat was de druppel. Een aantal landen, waaronder de VS, Groot-Brittannië, Nederland, Zweden en Canada gaven te kennen de verdragstekst niet te accepteren en geen handtekening te zetten, meldt Dot-nxt. Daarmee lijkt de ITU terug bij af, al zijn ondertussen de relaties tussen de lidstaten behoorlijk verzuurd.

Donderdag werd er een omstreden resolutie aangenomen zonder een formele stemming. Deze niet-bindende resolutie was echter meer een zoethoudertje voor landen als Rusland, China en Arabische en Afrikaanse landen.

“Is op dit moment even apetrots dat ie Nederlander is. Nederland weigert nieuwe ITR te tekenen en pleit voor multistakeholder model Internet", tweette internetprominent Erik Huizer.

Machtsspel van VS

Het is echter onduidelijk in hoeverre de definitieve verdragstekst (die wel bindend is als deze is ondertekend en geratificeerd) de deur openzette voor de gevreesde internetcoup. Volgens professor Milton Mueller is de kwestie zwaar overtrokken door de westerse internetlobby. De meest omstreden paragraaf zou juist een universele toegang tot internet voor alle landen garanderen, omdat de zogenaamd 'vrije' status quo de VS de macht geeft om internetsancties af te dwingen tegen 'vijandige staten'.

Achtergrond bij WCIT12: Help, ITU pleegt een internetcoup!