Het team, dat bestond uit robots die zijn vervaardigd door de TU Eindhoven bleek in de finale te sterk voor het team van de Universiteit van Stuttgart. De eindstand kon tijden de regulie

re speeltijd echter niet worden beslecht, waarna er de in Nederland zo gevreesde strafschoppen moesten worden genomen.

Het Nederlandse robotteam bleek beter tegen deze druk bestand dan het reguliere elftal en claimde de overwinning. Teamleider Roel Merry: "'In de penaltyserie stopte onze robotkeeper vier strafschoppen!"

Penalties

De penaltyreeks bestond uit een serie van vijf strafschoppen voor elk team. De Duitsers mochten het voortouw nemen, maar zagen vier van de vijf ballen in de stalen klauwen van de metalen keeper verdwijnen. "Onze robots jaagden die ballen er daarna hard in", zei Merry tegen Bright.

Eerste overwinning EK

Het is de eerste keer dat een Nederlans robotvoetbal het Europees Kampioenschap weet te winnen. Vorig jaar nog moest Tech United genoegen nemen met de derde plaats. In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een betere samenwerking tussen de robots.

Robotvoetbal wordt gespeeld met twee teams van zes robots, die het tegen elkaar opnemen op een veld van 12 bij 8 meter. Een wedstrijd duurt twee keer vijftien minuten. Het spel wordt gespeeld zonder interventie, de robots spelen het spel volledig automatisch en zijn geprogrammeerd om te reageren op situaties.

Menselijk team verslaan

Tijdens het Europees Kampioenschap robotvoetbal worden alle spelregels van FIFA gehanteerd. Dit houdt in dat robots ook gele en rode kaarten kunnen krijgen, al worden deze dan niet uitgedeeld door een robot, maar door een mens. In de aanloop naar de spannende finale versloeg Tech United de Brainstormer Tribots uit Osnabrück, tot dan toe de regerend wereldkampioen.

In juli wordt in de Chinese stad Suzhou het WK Robotvoetbal gespeeld. Daar werd Tech United vorig jaar vijfde. Hoewel robotvoetbal nu nog louter door robots wordt gespeeld, moeten de robots tegen 2050 een menselijk elftal kunnen verslaan.