Dat blijkt uit het nieuwe Global Information Technology Report, dat wordt uitgegeven door het World Economic Forum in samenwerking met de onderzoekers van Insead. Nederland stond vijf jaar geleden op de zesde plaats, eindigde vorig jaar nog als negende en is nu dus uit de toptien weggezakt.

De onderzoekers nemen de concurrentiekracht van de verschillende economieën onder de loep en zetten de prestaties op verschillende terreinen naast elkaar. Belangrijk is de ict-infrastructuur, waar Nederland altijd goed op scoort.

Omstandigheden worden slechter

Maar de marktomstandigheden verslechteren, zoals de lastendruk en de beschikbaarheid van durfkapitaal voor innovatieve oplossingen. Die beide aspecten worden door de laatste kabinetten van ons land telkens al als knelpunt gezien, maar maatregelen om dat te verbeteren hebben nog geen zoden aan de dijk gezet.

Die knelpunten treffen vooral het Nederlandse bedrijfsleven. Op consumentengebied doen we het beter. Zakelijk Nederland komt niet verder dan een mondiale dertiende plaats, de consumenten trekken het gemiddelde cijfer omhoog door als achtste te eindigen. Dat komt vooral door het grote aantal op breedband aangesloten burgers. Treurig is het gesteld met onze overheid, dat als achttiende staat genoteerd als het gaat om doeltreffend gebruik van ict. De digitale dienstverlening is wel bovengemiddeld.

Scandinavië scoort het best

Zoals gebruikelijk scoren de Scandinavische landen beter. Zweden voert de mondiale lijst aan. En ook diens buurlanden eindigen in de toptien. Nummer twee is Singapore. De Verenigde Staten staan vijfde. Verder moet Nederland nog Korea, Zwitserland, Canada en Taiwan voor laten gaan.