E-readiness geeft de ontwikkelingen aan van de ict-infrastructuur in een land en de mate waarin consumenten, bedrijven en overheden de mogelijkheden van ict benutten. Het zevende e-readiness onderzoek vond plaats onder de 68 grootste economieën van de wereld.

Nederland steeg twee plaatsen op de ranglijst ten opzichte van 2005. Denemarken is koploper en ontvangt lof van de Economist Intelligence Unit vanwege de overheidssteun voor ict-initiatieven en de hoge inburgering van ict in de Deense samenleving. De VS is met de tweede plaats het enige niet-Europese land in de topvijf, die verder gevormd wordt door respectievelijk Zwitserland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Griekenland is hekkensluiter van West-Europa op de negenentwintigste plaats. De Oost-Europese landen staan lager op de ranglijst: Azerbeidzjan sluit met plaats achtenzestig de ranglijst.

De e-readiness score komt tot stand door afzonderlijke beoordelingen in een zestal categorieën: connectiviteit, bedrijfsomgeving, sociale en culturele omgeving, ondersteuning voor ict-diensten, ict-gebruik door consument en bedrijfsleven en ten slotte wettelijke en beleidsomgeving. In de laatste twee categorieën valt Nederland net buiten de top tien, op de overige punten scoort Nederland beter.

The Economist concludeert dat de digitale kloof op het gebied van e-readiness kleiner wordt, vooral wat de connectiviteit betreft. Ook profiteren landen als Vietnam en India van de groeiende mogelijkheden van uitbesteding.

Het ranking-systeem van het onderzoek is ontwikkeld in samenwerking met IBM. George Pohle, directeur van het instituut voor bedrijfswaardering van IBM, zegt in het rapport dat economische vooruitgang steeds afhankelijker wordt van technologische innovaties.