Kolkman wordt donderdag in Praag officieel als voorzitter van het IAB benoemd. Hij volgt zoekmachine-expert Leslie Daigle op die vanaf 2002 voorzitter is geweest van de organisatie.

Kolkman is de achtste voorzitter en treedt in de voetsporen van internetpioniers als Vint Cerf (één van de uitvinders van het tcp/ip-protocol), John Klensin (die onder meer heeft meegewerkt aan de invoering van het smtp-protocol) en David Clark (wetenschapper aan de Massachusetts Institute of Technology die ook aan de wieg van diverse internetprotocollen heeft gestaan), die eerder al voorzitter van het IAB waren.

Het IAB stelt algemene richtlijnen op voor de internetarchitectuur en houdt toezicht op de Internet Engineering Task Force (IETF). Het IAB bestaat uit dertien vooraanstaande internetexperts.

Kolkman is voorzitter van de DNS Extensions-werkgroep van het IETF waar geavanceerde dns-protocollen worden ontwikkeld. Hij is sinds maart 2006 lid van de Internet Architecture Board. In Nederland is hij sinds 2005 directeur van Nlnet Labs, dat werkt aan onder meer de ontwikkeling van dns-beveiliging en IPv6.