Afgelopen maandag vond in Budapest de eerste vergadering van het instituut plaats, waar professor Dr. Martin Schuurmans unaniem werd verkozen tot voorzitter van de raad van bestuur van het EIT. Tot 2005 was Schuurmans topman bij verschillende onderzoeksdivisies van Philips.

Doelstellingen

Bij de ceremoniële opening waren onder andere de Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány en voorzitter van de Europese Commissie José Barroso aanwezig. Barroso liet in een toespraak weten dat een van de doelstellingen van het instituut is: 'om de beste en meest getalenteerde studenten, onderzoekers en medewerkers uit Europa en de wereld aan te trekken en te behouden.' Hij onderstreepte dat het EIT een volledig autonome instelling is, om politieke en bureaucratische barrières zoveel mogelijk te voorkomen.

Ondersteuning van het bedrijfsleven

Naast een Europese subsidie van 300 miljoen euro, rekent het EIT op bijdragen uit het bedrijfsleven. Vanaf 2010 zal de samenwerking tussen het EIT en het bedrijfsleven intensiveren, wanneer de eerste 'knowledge and innovation communities' (KIC) worden opgezet. Dit zijn specifieke samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, academische instellingen en eventueel andere partijen. De eerste KIC's leggen zich toe op klimaatverandering of duurzame vormen van energie.

Andere insteek dan MIT

Het EIT was aanvankelijk bedoeld als een tegenhanger van het gerenommeerde Massachussets Institute of Technology uit de Verenigde Staten. Maar dat doel is november 2007 losgelaten. Het in Boedapest gevestigde instituut combineert zal nu geen studenten meer opleiden, maar concentreert zich op onderzoek en bedrijfsinnovatie.