In tegenstelling tot Dropbox draait een met SparkleShare gedeelde map niet in de cloud (op de servers van Dropbox) maar vanaf je eigen server. Met die gedeelde map is bestanden delen en synchroniseren mogelijk.

Tijdens GNOME London UX Hackfest kwamen Bons en anderen er achter dat het gemakkelijk delen van ontwerpen met andere designers een groot obstakel was. Daarom besloot Bons een oplossing te bouwen: SparkleShare.

Samenwerken

"Mailing lists, bugtrackers en code repositories mogen dan wel goed werken voor programmeerprojecten, maar het is niet een efficiente manier voor designers om samen te werken", aldus Bons, die voor Intel in Londen werkt en in zijn vrije tijd aan SparkeShare bouwt.

Dropbox is een "geweldige gebruikerservaring", schrijft Bons op zijn site, maar toch zijn er nadelen. "Je kan je eigen server niet hosten; het is niet open source en er staan een aantal vreemde dingen in de gebruikersvoorwaarden."

Eigen server

"Als je niet van plan bent een eigen server op te zetten is Dropbox waarschijnlijk meer voor jou. Maar voor bedrijven die hun ideeën niet in "de cloud" willen hebben rondzweven kan het een uitkomst zijn", aldus Bons.

Volgens Bons is SparkleShare in de eerste plaats bedoeld voor samenwerking aan visuele- en interactieontwerpen. "Het is altijd handig om te weten waar collega's mee bezig zijn door middel van tekstballonnetjes en het weerhoudt je ervan e-mails te moeten schrijven met bijlagen met alle problemen van dien."

Integratie

Ander voordeel is het open source-karakter, aldus Bons. "Dat biedt onder andere de mogelijkheid om het te integreren met andere diensten die op een server kunnen draaien, en een server in het lokale netwerk is natuurlijk veel sneller."

De gelijkenissen met Opera Unite en Windows Live ontkent Bons niet. "Het grootste verschil is natuurlijk dat deze diensten niet open source zijn en je je data aan deze bedrijven moet toevertrouwen."

Ook Windows

Voor SparkleShare worden Mono, GTK+ en Git gebruikt. Als eerste moet een Linux-versie van de applicatie verschijnen. Bedoeling is om ook een versie voor OS X en Windows uit te brengen.

Bons zegt niet van plan te zijn om geld te verdienen met SparkleShare. "Er staat wel een donatieknop op de website. Als daar inkomsten door binnenkomen zal ik dat gebruiken om bounties voor programmeurs op te zetten om zekere bugs te fixen of nieuwe features te implementeren."