The Ellerdale Project heeft als een van de eerste Twitter-partners toegang gekregen tot de complete datastroom met tweets, die ook wel de 'full firehose' (de hele brandslang) wordt genoemd. Naast Ellerdale kregen onlangs ook start-ups als Collecta, Kosmix, Scoopter, twazzup, CrowdEye en Chann Search deze VIP-toegang tot Twitter.

Elerdale, mede-opgericht door Nederlander Arthur van Hoff, indexeert dagelijks 50 miljoen tweets. Deze maakt Ellerdale doorzoekbaar op onderwerp en toont bijvoorbeeld de meest populaire personen. Ellerdale wil beter inzichtelijk maken wat er op dit moment populair is onder Twitteraars.

De bekende Nederlandse it-ondernemer zegt in een interview deze week met ondernemer Michiel Frackers dat hij denkt met zijn dienst kans te maken tegen Google en Microsoft. Google indexeert sinds kort ook het 'real-time web', oftewel statusupdates via Twitter en Facebook.

Van Hoff verkocht zijn vorige bedrijf, dat muzieksoftware maakte voor mp3-spelers, in 2007 aan Dell. Hij begon als een van de eerste Java-programmeurs bij Sun en bracht zijn bedrijf Marimba naar de beurs. Ellerdale richtte Van Hoff in 2008 op samen met Jens Christensen. Het bedrijf is gevestigd in Silicon Valley.