In een internationale actie tegen online kluis Megaupload is een 29-jarige Nederlander, Bram van der Kolk, opgepakt. Hij is gearresteerd in Nieuw Zeeland. Van der Kolk heeft zowel de Nederlandse als de Nieuw Zeelandse nationaliteit en staat ook wel bekend als 'Bramos'. Hij zou verantwoordelijk zijn voor development en de netwerkinfrastructuur van de populaire site.

FBI sluit Megaupload

Omvangrijke actie

De actie werd gecoördineerd door de FBI die in samenwerking met lokale politiediensten zeven individuen op het oog heeft. Er wordt nog jacht gemaakt op meerdere verdachten. Er zijn in totaal 20 huiszoekingsbevelen uitgevaardigd. Daarnaast worden er twee bedrijven aangeklaagd in de Verenigde Staten voor het "runnen van een internationale criminele organisatie die verdacht wordt van massale online piraterij en van talrijke inbreuken op auteursrechtelijk beschermd materiaal via Megaupload.com en andere gerelateerde sites", meldt de FBI. In totaal zou er meer dan een half miljard dollar aan schade zijn aangericht. En er is volgens de Amerikanen 175 miljoen dollar verdiend met illegale praktijken.

Naast de Nederlander zijn er drie Duitsers, een Slowaak en een Est betrokken bij de zaak. De FBI spreek van een "megasamenzwering". De verdachten kunnen worden veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens samenzwering tot het plegen van afpersing, 5 jaar wegens samenzwering tot het plegen van copyrightschending, 20 jaar voor witwassen van geld en 5 jaar voor inhoudelijke schendingen van het copyright.

Alicia Keys

Verder zijn er servers en andere bezittingen in beslag genomen. Zij vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 50 miljoen dollar. Er zijn acties uitgevoerd op locaties in Nederland, twee plekken in de VS en een in Canada. Waar de 630 Nederlandse servers in beslag zijn genomen is op dit moment niet bekend. Het Openbaar Ministerie (OM) was niet direct bereikbaar voor commentaar. Ook zijn er in totaal 18 domeinnamen in beslag genomen.

De twee bedrijven die worden aangepakt zijn Megaupload Limited en Vestor Limited. Saillant detail is dat Megaupload in handen is van Kasseem Dean, een Amerikaanse rapper, DJ en producer die verloofd is met zangeres Alicia Keys, althans, volgens WIkipedia. Hij werd niet aangehouden, maar chief marketing officer van de site, Finn Batato, wel.

Controverse

In december was de website Megaupload nog onderwerp van een controverse. De onderneming plaatste een muziekvideo op internet, waarin will.i.am, Snoop (Doggy) Dogg, Kanye West en Alicia Keys in optraden. “The Mega Song" prees het bedrijf aan en de video verscheen op Youtube. Universal Music Group (UMG) liet de video verwijderen.

De video werd snel teruggeplaatst toen bleek dat de organisatie stelde over de rechten te beschikken. Megaupload stapte naar de rechter en sprak UMG aan. Die ontkende zich op auteursrechten te beroepen, maar maakte nooit echt duidelijk waarom de organisatie dan de video liet verwijderen.

Megaupload.com zegt zelf meer dan een miljard bezoekers te hebben gehad op de website, meer dan 150 miljoen geregistreerde gebruikers en dagelijks 50 miljoen bezoekers te hebben. Het verkeer naar de website telt voor 4 procent van het wereldwijde internetverkeer.

Om dat verkeer aan te zwengelen had Megaupload.com een beloningsysteem waarbij gebruikers die populaire content uploaden en dat ook nog eens via allerlei links op andere websites beschikbaar maakten,veel geld kregen, zegt de FBI in zijn verklaring.

Rene Schoemaker en Brenno de Winter hebben bijgedragen aan dit artikel.