De 32-jarige Wladimir van der Laan staat al langer bekend als een zeer productieve developer van het Bitcoin-team. Hij vervangt Gavin Andresen als 'lead developer' van Bitcoin Core, het voormalige Bitcoin QT. Hiermee wordt Van der Laan per direct verantwoordelijk wordt voor het beheren en ontwikkelen van de code van de belangrijkste Bitcoin-software, meldt de Nederlandstalige Bitcoin-nieuwssite Coincourant.nl.

Van der Laan, woonachtig in Eindhoven, komt hiermee in een illuster rijtje te staan. De Amerikaan Andresen was namelijk als hoofd ontwikkelaar de opvolger van nog altijd mysterieuze Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto. Andresen blijft overigens actief als Chief Scientist van de Bitcoin Foundation, dat is opgericht om sturing te geven aan onder meer de standaardisatie van de digitale munteenheid.

Cruciale update

De kernsoftware van Bitcoin kreeg vorige maand nog een cruciale update. De developers van de Bitcoin-stichting hebben hierbij meer onderscheid gemaakt tussen het netwerkprotocol en de wallet-functionaliteit, die zal worden afgesplitst. Een update van de kernsoftware bleek een heikele zaak en kostte maandenlange discussies en tests.