In de eerste zes maanden van dit jaar werden 5,4 miljoen betaalde downloads geteld. Dat zijn er 400.000 meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit stelt de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI.

Ondanks de stijging bij de downloads, daalde de omzet van aangeschafte muziek toch met 11,6 procent doordat de verkoop van cd's verder is gedaald. In het eerste halfjaar werd voor 96,8 miljoen euro aan cd's (albums) verkocht. Dat is ruim 10 procent minder dan een jaar eerder.

De verkoop van dvd's is in een jaar tijd daarentegen wel gegroeid met 1,5 procent tot 13,7 miljoen stuks. Dit was goed voor een omzet van 149,1 miljoen euro.

Tot slot groeide de gamesmarkt met 15,5 procent dankzij enkele populaire consolegames. Het succes van nieuwe consoles, zoals de Wii van Nintendo, heeft geresulteerd in een omzetstijging van 37 procent, aldus de NVPI.

"De consumentenbestedingen op het gebied van muziek, video en games zijn stabiel gebleven ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006", concludeert de NVPI. "De trend van louter scherpe dalingen is daarmee definitief doorbroken."