Nederlanders zijn veel terughoudender dan andere Europeanen in het gebruik van hun laptop. Dat blijkt uit een onderzoek onder laptopgebruikers in elf Europese landen dat in opdracht van Intel door bureau Gfk is uitgevoerd.

Bij de vraag waar de laptop wordt gebruikt als de gebruiker onderweg is, scoort Nederland overal lager dan het Europees gemiddelde. Onder Nederlanders leeft nog kennelijk het idee dat het gebruik van laptops in het openbaar uitsluitend is weggelegd voor nerds.

Van de ondervraagde Nederlandse laptopbezitters is 10 procent het eens met die stelling. Ongeveer 69 procent is het daar niet helemaal of helemaal niet mee eens.

Trein

Minder dan een derde van de Nederlandse laptopbezitters (29 procent) gebruikt zijn laptop in de trein. Van alle Europese ondervraagden gaf 52 procent aan dat te doen. Onderweg wordt de laptop vooral gebruikt om het reisschema op te zoeken of te controleren.

Op luchthavens wordt door 32 procent van de Europese laptopbezitters gebruikgemaakt van hun mobiele computer. Onder Nederlanders is dat slechts 15 procent.

Tot slot concluderen de onderzoekers dat de laptop steeds meer een onderdeel wordt van het privéleven. Het apparaat gaat bij tweederde van de ondervraagde laptopgebruikers mee op vakantie. Als mensen hun laptop meenemen op vakantie, wordt het apparaat in meer dan de helft van de gevallen gebruikt voor privédoeleinden.