Uit onderzoek van de Nederlandse Bank blijkt dat een op de vijf Nederlanders wel eens een aankoop heeft gedaan bij een buitenlandse webwinkel. Daarbij gebruikt het overgrote gedeelte de creditcard. Het gebruik van PayPal wordt door een kwart van de mensen geprefereerd. De cijfers worden volkomen anders als de consument de keuze had voor een elektronische betaalmethode die niet alleen bekend en vertrouwd is, maar ook nog eens direct aansluit bij het eigen internetbankieren, zoals iDeal.

iDeal is een online betaalplatform dat is opgericht door de Nederlandse banken en wordt beheerd door Currence. De banken zouden graag zien dat iDeal de Europese online betaalstandaard wordt.

De European Payments Council (EPC) is inmiddels bezig met een raamwerk waaruit een Europese standaard voor elektronisch betalen moet komen, meldt Twinkle Magazine. Daarnaast is de European Banking Association bezig met een iDeal-variant. Over een jaar moet een pilot van start gaan.

De vertrouwde acceptgiro

Opmerkelijk is overigens dat uit het onderzoek van de Nederlandse bank blijkt dat ook bij het shoppen in buitenlandse webwinkels een deel van de Nederlanders gebruik wil maken van een acceptgiro of credit transfer. Daarin staan de komende jaren nogal wat veranderingen op stapel.

Binnen twee jaar moet Nederland overgaan op Europese betaalmiddelen die de huidige Nederlandse overschrijvingen en incasso gaan vervangen. Maar waar 17 procent van de Europeanen de bestaande Europese overschrijving gebruikt, doet slechts 1 procent van alle Nederlanders dat. Een probleem, vindt de Nederlandsche Bank en dus is er een forumgroepje opgericht die de overgang moet versnellen.

Aanpassingen aan software

Volgens de Nederlandsche Bank is het noodzakelijk dat banken, softwareleveranciers en gebruikers van (online) betaaldiensten samenwerken en elkaar op tijd van informatie voorzien over de nieuwe standaarden. Softwareleveranciers hebben bijvoorbeeld informatie nodig van de banken om nieuwe pakketten tijdig voor de gebruikers te kunnen ontwikkelen. Consumenten moeten onder meer rekening houden met het gebruiken van het International Bank Account Number (IBAN) dat straks voor alle betaalopdrachten moet worden gebruikt, ook binnen Nederland.

Om die overgang naar de Europese standaarden te versoepelen is het Nationaal Forum Single Payments Area-migratie opgericht door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, dat geleid wordt door de DNB. Banken, softwareleveranciers en gebruikers moeten daarbinnen afspraken maken, zoals de communicatie, planning van de migratie, testactiviteiten en het signaleren en oplossen van substantiële problemen.