De populaire radioportal Nederland.fm gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis waarin is bepaald dat het embedden en linken van radiostreams openbaarmaking is. De zaak is aangespannen door auteursrechtenorganisatie BUMA/Stemra. Die verloor in kort geding maar won in de bodemprocedure.

Controversieel vonnis

De rechtbank oordeelde in december dat embedden van radiostreams inbreuk is, ook is voor de stream zelf al licentiegeld betaald. Ook hyperlinks naar deze stream die in een pop-up openen schenden het auteursrecht.

Het vonnis is controversieel, en verwacht werd dat Jim Souren, de uitbater van Nederland.fm, in beroep zou gaan. Te meer daar er momenteel prejudiciële vragen uitstaan bij het Europees Hof of hyperlinks wel of niet een openbaarmaking kunnen zijn. Een aantal hoogleraren auteursrecht betoogde onlangs stellig dat links geen openbaarmaking kunnen zijn, hoogstens onrechtmatige daad.

Maar volgens Souren is nu door het vonnis duidelijk dat de embedlicentie van BUMA legitiem is. “Doel van de rechtszaak was om duidelijkheid te krijgen omtrent de juridische grondslag van de Buma Stemra online radioportal licentie. Die duidelijkheid en grondslag heeft de rechter nu gegeven", aldus Souren.

Ook Sena eist embedlicentie

Na de overwinning van BUMA gaf ook zusterorganistaie Sena, die over naburige rechten van artiesten en muziekproducenten gaat, aan dat het licenties eist voor het embedden van muziek. Inmiddels heeft Nederland.fm een licentie met zowel de BUMA/Stemra als de Sena gesloten. Souren: “We zijn momenteel de enige en eerste radioportal in Nederland die dat heeft."

Historisch overzicht: 25 aanvallen op de hyperlink