Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft na twee jaar onderzoek bewust voor de cell-broadcast techniek gekozen. Hierbij wordt gelijktijdig naar alle gsm-bezitters in een wijk of regio een alarmbericht gestuurd in geval van ramp of andere calamiteit.

Buitenlanders niet gewaarschuwd

Maar er is kritiek op de keuze van de overheid. Het cell-broadcastsysteem is erg afhankelijk van de drie mobiele operators in Nederland. En, belangrijker, het systeem bereikt ook alleen maar klanten van binnenlandse providers. Dat stelde Morten Gustavsen van het Noorse telecombedrijf UMS vrijdag tegenover NRC Handelsblad.

Zakenreizigers en toeristen die met hun 'buitenlandse' mobiel in Nederland rondlopen worden zo niet bereikt, volgens Gustavsen. En in een grote stad als Amsterdam kunnen dat al gauw tienduizenden mensen zijn.

"Nederland kiest met deze aanbesteding voor een systeem waarvan de techniek nu al verouderd is en waarmee het nooit zal lukken een landelijk dekkend netwerk mee op te bouwen", aldus Mortensen. Volgens hem heerst er in landen als Groot-Brittanni├ź, Zweden en Noorwegen dan ook scepsis over cell-broadcast bij alarm.

Sms-campagne beter?

Het alternatief is een 'reguliere' sms-campagne naar alle mobiele nummers in een bepaald gebied. Het nadeel is dat deze sms'jes allemaal na elkaar worden verstuurd, waardoor het al gauw minuten duurt om duizenden ontvangers te bereiken. Dat bleek onlangs nog bij de sms-campagne van de NOS voor de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Wegens beperkte capaciteit duurde het uren voordat aanmelders hun 'Obama-bericht' kregen.

Volgens Gustavsen kan echter iedereen, buurtbewoner of toerist, binnen 5 minuten een sms'je hebben als het moet. De Noor is geen belangeloze observator. Zijn bedrijf UMS verzorgt namelijk het 'succesvolle' Noorse sms-alarmsysteem. Doordat Nederland kiest voor cell-broadcast loopt UMS natuurlijk een mooie Europese aanbesteding mis.

Vinger aan de pols

Toch is de kritiek op en scepsis over cell-broadcast inmiddels ook tot in de Tweede Kamer doorgedrongen. Vooral de SP is bang dat er straks miljoenen in een bij voorbaat gebrekkig alarmsysteem zal worden gestoken.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft beloofd om, ondanks de keuze voor cell-broadcast, ook alternatieve systemen in de gaten te houden. Het ministerie van BZK was niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie.