De Kindle van Amazon domineert het nieuws in e-readerland, maar op de achtergrond zijn meer partijen bezig op de groeiende markt voor e-readers. Zo toonde het Nederlandse bedrijf Endless Ideas uit Utrecht vrijdag de tweede versie van de BeBook op de CeBIT-beurs in Hannover. De BeBook is vanaf de zomer wereldwijd te koop, zegt het bedrijf.

Alle formaten

Na Amazons Kindle is de BeBook het tweede apparaat dat naast wifi ook 3G-connectiviteit gaat bieden. Daarnaast krijgt de BeBook een touchscreen, ondersteuning voor alle denkbare formaten, een ingebouwde rss-lezer, 1GB opslagruimte en een snellere processor.

Het bedrijf praat op dit moment nog met diverse telecomoperators in meerdere Europese landen, vertelt marketingmanager Peter Zieleman van Endless Ideas. "Twee dingen vinden we belangrijk. We willen dat mensen de grens over kunnen zonder hoge roamingkosten. En we willen volledige dekking." BeBook zal niet exclusief aan één operator gekoppeld worden, zoals Kindle in de VS, die gebruikmaakt van het netwerk van Sprint. Volgens Zieleman kan elke simkaart gewoon in de BeBook. "We zullen wel complete pakketen inclusief simkaart aanbieden, maar als mensen persé hun eigen simkaart van een andere operator willen, dan staan we ze niet in de weg."

Boekenretailers

Endless Ideas kiest er bewust voor om zich niet aan een specifieke boekenretailer te binden, zoals de Kindle (Amazon) of de Sony Reader met de Sony eBook Store. "Wij kiezen er bewust voor om ons niet in die handel te gaan zitten. We zijn goed in het maken van e-readers en gaan ons niet bemoeien met de boekenbusiness." Het bedrijf wil zoveel mogelijk boeken beschikbaar maken van diverse aanbieders. Vooralsnog gaat de BeBook het aanbod van ebook.nl (80.000 titels) aanbieden en het rechtenvrije materiaal van Project Gutenberg (20.000 titels), dat ze via hun eigen site aanbieden. Endless Ideas is nog in gesprek met "alle denkbare boekenverkopers" om het aanbod te vergroten. Het is de bedoeling dat de aangekochte boeken zowel via de ether (3G/wifi) als via de computer (via een usb-kabel) op de BeBook komen.

iLiad

Endless Ideas gaat de BeBook via de eigen site, en via diverse retailers verkopen. De prijs is nog niet bepaald.

De eerste versie van BeBook is sinds medio 2008 op de markt. Het apparaat kost 330 euro. Voor gebruikers van het oude apparaat komt er een wifi-uitbreidingsmodule. Endless Ideas maakt niet bekend hoeveel exemplaren van de huidige BeBook tot nu toe verkocht zijn. Een andere Nederlandse e-reader is de iLiad van het bedrijf iRex Technologies.