Vanaf mei 2008 liggen de AT-B4D en de AT-SD3 in Nederland in de schappen. "Er wordt ons al langere tijd gevraagd wanneer we met dual sim telefoons gaan komen", licht Eric Schouten, directeur van Ambiance Technology, het bedrijf achter AT Telecom, toe.

Schouten denkt met de twee genoemde modellen een groot gedeelte van de markt af te dekken. "Het zijn eigenlijk twee telefoons in één", aldus de directeur. Het is volgens hem mogelijk om tussen de twee simkaarten te schakelen zonder de telefoon uit te zetten, wat bij eerdere systemen wel noodzakelijk was. De twee sims kunnen tegelijkertijd allebei online zijn.

Eigen besturingssysteem

Aan de voorkant van de telefoons zitten twee belknoppen zodat de gebruiker kan kiezen met welke sim hij belt. Het is ook mogelijk om een van de twee simkaarten uit te schakelen. Beide telefoons draaien op een eigen besturingssysteem. Later dit jaar komt er een pda-versie uit die draait op het Windows Mobile platform.

De goedkopere uitvoering die Schouten de 'slider' noemt gaat iets boven de 150 euro kosten. Dan moet de gebruiker echter een 3G verbinding ontberen. De AT-B4D is wel geschikt voor mobiel internet en gaat rond de 250 euro kosten. Beide apparaten zijn simlockvrij.

De vraag naar een telefoon die twee simkaarten ondersteunt, groeit volgens Schouten omdat veel werknemers zowel een zakelijk- als een privénummer hebben. Dat betekent voor velen rondlopen met twee telefoons. Ook worden er volgens AT Telecom vaak extra simkaarten aangeschaft omdat er op bepaalde tijdstippen goedkoper gebeld kan worden met een ander abonnement. Daarnaast zouden er privacyredenen zijn om verschillende simkaarten te gebruiken en is het handig voor bellers die in de grensstreek wonen.