Het EyeCrown systeem levert via een normale ADSL live beeldverbinding in High Definition kwaliteit. De truc is om minder bits per seconde te versturen waardoor de bandbreedte minder belast wordt maar het beeld toch optimaal blijft. Dit gebeurt door middel van het H.263++ protocol.

Tussen telepresence en webcam

De technologie hiervoor bestond al, alleen gaat EyeCrown Communications uit Hillegom hier verder mee. "Een half jaar geleden koste deze technologie nog 10.000 euro," aldus Martien Koster, directeur van het bedrijf, tegenover Webwereld. "En in vergelijking is de webcam, vele, vele malen minder qua beeldkwaliteit."

Het product richt zich zowel op de zakelijke markt als op de consument. Wel zitten er verschillen tussen de systemen bedoeld voor de zakelijke en consumentenmarkt. Zo kunnen bedrijven dubbele schermen nemen waardoor gebruikers naast een videoverbinding ook direct een PowerPoint-presentatie kunnen geven. De prijs van het systeem voor zakelijke gebruikers ligt rond de 3800 euro, voor de consument rond de 1300 euro.

Het systeem bestaat uit een settopbox en een camera die worden aangesloten op de tv. Om de EyeCrown aan te schaffen, moet een abonnement afgesloten worden. Het maandbedrag verschilt tussen de zakelijke markt en de normale markt, en door een hoger eenmalig bedrag daalt de maandprijs.

Eyecrown stelt dat het op de zakelijke markt niet tegen andere spelers tegen zoals Cisco en HP op hoeft te boksen. "We hebben geen concurrenten omdat wij qua prijs en kwaliteitsverhouding in een ander segment zitten."

Praatpaal

Voor de normale consument biedt het systeem volgens Koster vele mogelijkheden, zowel voor familiecommunicatie, maar ook in de medische hoek. "Vele ouderen zijn niet in staat om naar de huisarts te gaan en door de EyeCrown kunnen ze in directe verbinding staan met de huisarts. Die fungeert dan als een soort praatpaal, en sociale gesprekken zijn voor ouderen erg belangrijk."

Voetbalwedstrijd

Dat sociale aspect komt ook terug in de zakelijke wereld. "Onderzoek heeft aangetoond dat thuiswerken een verhoogde productiviteit oplevert. Alleen missen velen de sociale processen, zoals het bespreken van de voetbalwedstrijd van gisteren of grappen met collega's."

Door EyeCrown krijgen werknemers wat van die sociale activiteiten terug, ook al ziet Koster in dat niet alles vervangen kan worden door een scherm. "Je krijgt niet de volle honderd procent terug door het systeem, maar op deze manier komt het kantoor bij je thuis en kan je echt thuiswerken."

Minder files

Dat thuiswerken via het EyeCrown systeem biedt volgens Koster nog een voordeel. "Als tien procent thuis werkt, lost dat in één klap de fileproblemen in dit land op." Op dit moment draaien er 25 pilots met het systeem en onder andere de provincie Limburg is van plan het EyeCrown systeem te gaan invoeren. Vanaf januari 2009 is de EyeCrown te bestellen.