Het systeem is ontwikkeld door Imec, een onderzoeksbedrijf dat gevestigd is op de High Tech Campus in Eindhoven. Een Body Area Network (BAN) koppelt een aantal uitwendige sensoren aan een smartphone om de gezondheid van patiënten te monitoren. Het systeem moet de vaak dure apparatuur als hartmonitors (ECG-scans), breinmeters (EEG-scans) en spiermeters (EMG-scans) vervangen.

Imec ontwikkelde de apparatuur, samen met het Belgische Holst Centre en softwarebedrijf TASS, met het oog op de steeds verder vergrijzende westerse wereld. Met BAN moet worden voorkomen dat bejaarden aan het bed gekluisterd blijven door logge medische apparatuur. "Body Area Networks bestaan uit netwerken van miniatuursensoren die bestaan uit lichtgewicht, ultra-low power sennsorknooppunten die zonder onderbreking fysieke en vitale parameters monitoren", legt Imtec uit.

Internet

De verzamelde gegevens worden draadloos naar een Android-telefoon verstuurd waar de data wordt opgeslagen en verwerkt. Daarna wordt het via het internet verstuurd, zodat anderen, zoals een dokter, ernaar kunnen kijken. Ook is het mogelijk om via gps de locatie van een patiënt door te sturen en kunnen de gegevens via sms en e-mail worden verzonden. Omdat de interface gebaseerd is op de Linux-kernel kan het systeem makkelijk op andere Linux-apparaten draaien.

De technologie van Imtec valt onder "telehealth", een term voor het verwerken van medische gegevens via telecomapparatuur. Chipmaker Qualcomm begeeft zich ook op dat gebied en werkt aan een elektronische pil die een hartaanval kan voorspellen.