Gemalto heeft een grote en strategische opdracht binnengesleept. Het concern, gespecialiseerd in chips voor SIM- en smartcards, wordt de technologische spil op de Amerikaanse markt voor mobiele betalingen.

Belangrijke deal

AT&T, Verizon en T-Mobile hebben een aparte joint venture opgericht, ISIS genaamd, die alle mobiele betalingen faciliteert. Zo'n partij heet de Trusted Service Manager (TSM) en Gemalto zal hiervoor de technologie leveren, maakt het bedrijf bekend.

Financiële details zijn niet bekend gemaakt, maar de overeenkomst is zeer strategisch. ISIS is nog niet gelanceerd, maar de verwachting is dat het, doordat de grote operators erachter zitten, een van de belangrijkste mobiele betaalplatforms in de VS zal worden.

ISIS is ook een van de belangrijkste redenen dat Verizon het betaalalternatief van Google, Google Wallet, van het nieuwste Android-vlaggenschip Galaxy Nexus weert. Een ander bezwaar zou de onzorgvuldige security van Google Wallet zijn.

Sixpack in het slop

In Nederland zit er nog weinig schot in de NFC-betaalplannen. Hier hebben de operators én de banken een joint venture opgericht, Sixpack, om als TSM te fungeren.

Maar de oprichting van de joint venture werd onlangs tot nader order uitgesteld, omdat er goedkeuring nodig is van de Europese concurrentietoezichthouder. Bovendien heeft T-Mobile zich uit het samenwerkingsverband teruggetrokken.