Volgens de elf Nederlandse IRCNet-operators loopt het de spuigaten uit. Hun servers zijn de afgelopen maanden steeds vaker doelwit van zogenoemde Distributed Denial of Service aanvallen. Daarbij wordt van verschillende machines op internet een hoop data op de server afgevuurd, waardoor deze overbelast raakt. Onlangs werden op dezelfde manier Yahoo en CNN platgelegd.

"De aanvallen zijn van dermate aard dat niet alleen de IRC-server zelf, maar ook het hele netwerk van de ISP of universiteit hier grote overlast van ondervindt", schrijven de operators in een verklaring. Een Duitse aanbieder zou vanwege de aanvallen helemaal gestopt zijn met IRC. Ook de Duitse IRCNet-operators staken vandaag.

De DoS-aanvallen zouden veroorzaakt worden door 'een kleine groep mensen'. "Zij menen hun vetes via IRC uit te moeten vechten. Steeds minder middelen worden geschuwd, van enige consideratie jegens andere gebruikers is geen sprake", schrijven de operators.

IRCNet is een van de vele Internet Relay Chat netwerken. Over de hele wereld draaien IRCNet-servers. Bij het inloggen kan men kiezen welke server gebruikt moet worden. Het is dan ook niet zo dat heel IRCNet offline is door de actie van de Nederlandse en Duitse operators. Nederlanders die willen chatten kunnen gebruikmaken van een server in een ander land.

Internet Relay Chat (IRC) is een chatnetwerk dat los staat van het World Wide Web (WWW). Voor IRC is aparte software nodig, eenclient.

De actie van de Nederlandse operators duurt tot zaterdagavond 20.00 uur.Eerdere relevante berichten: Internetvandalen leggen FBI plat met DoS-aanval (28 februari 2000) DoS-aanvallen kinderspel met nieuw speeltje (24 februari 2000)