De North Star Alliance, een samenwerkingsverband van ict-bedrijven, gezondheidsklinieken en de Verenigde Naties, bereikt mensen in afgelegen regio’s in Afrika door mobiele en volledig uitgeruste in containers geplaatste gezondheidscentra neer te zetten waar die op dat moment nodig zijn. Om de data beschikbaar te houden wordt gebruik gemaakt van een netwerk dat patiënten de gelegenheid geeft altijd en overal hun informatie in te zien via gebruik van een elektronisch paspoortsysteem.

Met dat netwerksysteem is het mogelijk de verspreiding en verplaatsing van ziektes door Afrika te volgen. Daarom worden ook extra kwetsbare groepen gevolgd, zoals prostituees en vrachtwagenchauffeurs. Doordat de Blue Boxes, de mobiele units, volledig uitgerust snel kunnen worden verplaatst en ingezet, is het mogelijk snel te reageren op veranderende situaties.

Enorme groei in gebruik, verdubbeling naar 2015

Sinds 2007 is de aanpak van de North Star Alliance gegroeid van een kliniek met 500 bezoekers naar een netwerk van meer dan 225.000 mensen in 13 landen. In 2015 moet dat alweer zijn verdubbeld. Van de 60 partners is het Nederlandse Ortec er een van. Dat bedrijf is gespecialiseerd in innovatie in logistieke processen en heeft die kennis ook gebruikt om de North Star Alliance te helpen.

Het elektronische paspoortsysteem waarmee alle gezondheidsdata door medici en patiënten is op te vragen is ontwikkeld door Ortec. Eerder dit jaar ontvingen zij daarvoor een wereldwijd hoog aangeschreven Award. Het systeem Comets is gratis beschikbaar gesteld aan de North Star Alliance.

Hoe zie jij de toekomst? Moet alle persoonlijke informatie van patiënten overal en altijd beschikbaar zijn. Is datadelen de toekomst om ziekten snel te kunnen bestrijden? Geef je mening in de comments.

CEO Lambert van der Bruggen zal meer vertellen over het project op het evenement IT Innovation Day op 19 september in Amersfoort. Meer weten? Volg IT Innovation Day op Facebook en maak kans op een t-shirt van Webwereld!