Daarmee is Nederland het vijfde WiFi-land ter wereld als het aankomt op hotspotgebruik. Schiphol steeg één plaats op de ranglijst van luchthavens naar nummer zeven. Het aantal sessies verdubbelde ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van iPass, een wereldwijde aanbieder van diensten die het beheer van zakelijke mobiliteit verenigt.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland bezetten de top drie. Daarnaast blijft alleen Zwitserland Nederland nog voor. De Nederlandse hotspots zijn verantwoordelijk voor drie procent van het totale WiFi-gebruik in de wereld. Londen blijft de WiFi-hoofdstad van de wereld, het gebruik steeg daar 156 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2006.

Europa haalt VS in

Europa is volgens iPass hard op weg om de Verenigde Staten in te halen op het gebied van WiFi-gebruik. Het Europese gebruik steeg van 31 naar 40 procent wereldwijd gezien, terwijl het gebruik in de Verenigde Staten van 59 naar 51 procent daalde.

Uit het onderzoek bleek ook Wifi vooral veel aftrek vindt op zakelijke bestemmingen zoals conferentiezalen, luchthavens en hotels. Vliegvelden nemen met 45 procent van alle sessies het grootste gedeelte van het WiFi-gebruik voor hun rekening. Volgens iPass is ook een duidelijke stijging te zien bij hotels, waar zich dertig procent van de hotspots bevinden.

Daarnaast droegen nieuwe locaties zoals spoorwegstations en veerboten bij aan de wereldwijde groei. Het gebruik op stations steeg zelfs met 238 procent.Volgens iPass zal deze groei aanhouden als gevolg van WiFi-installatie in treinen.

3G groeit gestaag

Het bedrijf zag ook een gestage groei van het gebruik van 3G breedband internet bij een steekproef in de Verenigde Staten. Voor veel zakelijke gebruikers was er echter wel nog een 2,5G verbinding nodig. De onderzoekers denken dat dit aan gebruik binnenshuis en het gebrek aan 3G dekking ligt.

Volgens Joel Wachtler, Vice-president Marketing & Strategy van iPass, zullen zowel 3G verbindingen als WiFi-netwerken nodig zijn om zakelijke gebruikers te voorzien van internet. "Hoewel 3G in grote steden downloadsnelheden op breedbandniveau biedt, hebben gebruikers Wi-Fi nodig voor snelle tweewegs toegang op alle denkbare locaties om de hoge kosten van 3G voor internationaal roamen te vermijden. Naar onze verwachting zullen zowel Wi-Fi-hotspots en 3G in populariteit toenemen, nu steeds meer bedrijven volledige toolkits uitrollen voor hun mobiele werkers".

'WiFi wordt irrelevant'

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat de combinatie van WiFi en mobiel breedband nodig zal blijven. Hoofd marketing van Ericsson, Johan Bergendahl orakelde afgelopen maandag dat WiFi-hotspots zo 'irrelevant gaan worden als telefooncellen'. "Hotspots in plekken zoals Starbucks worden de telefooncellen van het breedbandtijdperk", zei hij.

Omdat het steeds goedkoper is om telefoons en laptops te bouwen die mobiel breedband kunnen ontvangen en de prijzen van abonnementen afnemen, ziet de Ericsson-topman mobiel breedband binnen een paar jaar net zo gewoon worden als WiFi.

Bergendahl ziet ook duidelijk het internationale roaming probleem. "Niet weten hoe hoog de rekening gaat zijn na een zakenreis is voor veel mensen onacceptabel." Daarnaast moet volgens hem de dekking verbeteren. Voornamelijk binnenshuis en in afgelegen gebieden laat dit nog te wensen over.