Het Rotterdamse Metrological onthult vandaag een samenwerking met de Belgische bedrijven Softkinetic en Optrima. Laatstgenoemde maakt de 3D- en RGB-camera in Microsofts nieuwe gamebedieningssysteem dat werkt met alleen lichaambewegingen. Dat Kinect-systeem (codenaam Project Natal) werkt samen met de Xbox360 en komt dit najaar op de markt. Softkinetic heeft een platform voor 3D-gebarenherkenning, waar zeven jaar ontwikkeling in zit.

Linux-firmware

Metrological voegt nu de technieken van Softkinectic en Optrima toe aan zijn Mediaconnect TV-systeem. Dat is een op Linux gebaseerde firmware voor settopboxen, die interactieve applicaties op de tv laat werken.

Met de nu onthulde toevoegingen aan dit systeem is het spelen van games met alleen bewegingen mogelijk, helemaal zonder de Xbox360. Op de planning voor later staat ook algemene bediening van de settopbox zelf en de apps daarop. Een van de managers van het Natal-project bij Microsoft, Mike Nichols, is afgelopen maart overgestapt van de Xbox360-maker naar Softkinectic.

Ontwikkelpakketten

Metrologicals systeem is een open platform. Dit najaar brengt het bedrijf samen met Softkinetic en Optrima ontwikkelpakketten uit voor ontwikkelaars die zelf interactieve apps of games willen maken voor het besturingssysteem van Metrological. Het ontwikkelpakket is compatibel met Intel-platforms die Metrological gebruikt, waaronder Intel CE Media Processing.

Het uiteindelijke doel is de realisatie van settopboxen waarmee kijkers zonder afstandsbediening de televisie en interactieve tv-applicaties kunnen bedienen. Het gaat dan niet alleen om spelletjes maar ook programma's op het gebied van gezondheidszorg of onderwijs.

De eerste settopbox die Metrologicals platform gebruikt is de YuiXX van Conceptronic. Dat apparaat is binnenkort na maanden vertraging in Nederland te koop. De uitrol in Europa vind op diezelfde termijn plaats. In het najaar volgen ook settopboxen in Noord-Amerika.