De Chinese netwerkleverancier neemt een flink aantal specialisten over van T-Mobile Nederland. Als onderdeel van een 5-jarige overeenkomst tussen beide partijen verhuizen er 80 technici. Zij gaan werken aan het onderhoud van de iets meer dan 4800 Nederlandse basisstations van de mobiele provider. T-Mobile is momenteel bezig zijn 4G-netwerk uit te rollen en werkt daarbij al langer samen met zijn Chinese partner.

Primeur voor Nederland

Niet eerder verhuisden er bij een dergelijke deal in Nederland zoveel werknemers. Huawei zelf sloot wel al tienmaal soortgelijke contracten, maar nog niet in ons land. “Het gaat grotendeels om technici die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het mobiele netwerk. Zij stappen allemaal per direct over. Dit zorgt voor meer focus bij beide bedrijven, terwijl het ook voor de mensen zelf gemakkelijker is”, laat T-Mobile-woordvoerder Michael Vos weten aan Webwereld.

In Nederland werken bijna alle grote telecompartijen met Huawei, in elk geval de drie grote mobiele operators KPN, Vodafone en dus T-Mobile. Dat leidde in oktober 2012 ook tot enige ophef in politiek Den Haag, vanwege potentiele Chinese cyberspionage. Om die reden lag het bedrijf onder vuur in Groot-Brittannië en weigert Australië zelfs helemaal zaken te doen met Huawei.