KPN, Vodafone, Rabobank, ABN Amro en ING trekken de stekker uit Sixpack, een geplande joint venture voor een uniform betaalplatform met mobiel via draadloze NFC-technologie.

“Partijen zijn tot het inzicht gekomen dat de oorspronkelijk gekozen weg te complex is en te lang duurt. Ontwikkelingen in de markt bieden inmiddels mogelijkheden, die de noodzaak wegnemen om gezamenlijk een nieuw bedrijf op te richten. Het gevormde consortium, dat hierop gericht was, wordt daarom opgeheven", meldt Sixpack in een verklaring.

Brusselse antitrustmolens

Sixpack had moeten uitmonden in een gezamenlijk bedrijf dat mobiele betalingen via draadloze Near Field Communication (NFC) in Nederland zou gaan faciliteren, een zogenaamde Trusted Service Manager (TSM).

Maar er verschenen al gauw beren op de weg. Er was uitstel en eind vorig jaar trok T-Mobile zich terug, de telco had geen fiducie in het project. In april bleek dat een vergelijkbaar Brits initiatief, project Oscar, op mogelijke mededingingsbezwaren uit Brussel stuitte. Sixpack zelf stelde de aanmelding van de joint venture bij de Europese Commissie verder uit en heeft het dus nu afgeblazen.

Markt ontwikkelt snel

De procedures in Brussel zouden voor nieuwe vertraging zorgen en de noodzaak voor een 'eigen 'TSM' is inmiddels achterhaald, zegt woordvoerder Wim Westerhof.

NFC-technologie is inmiddels verregaand gestandaardiseerd en chipfabrikanten als Gemalto, Oberthur en Giesecke&Devrient bieden ook hun diensten aan als TSM, evenals ict-dienstverlener Atos, vertelt Westerhof.

De betrokken banken en operators zullen wel blijven samenwerken aan mobiel betalen via NFC, maar in welke vorm is nog onduidelijk.