Eerlijk is eerlijk, zegt Richard Olrichs. Soms, heel soms, is het leven van een developer een tikkeltje frustrerend. "Af en toe is het pijnlijk te beseffen dat je met tijdelijke dingen bezig bent." Hij doelt op de oplossingen die hij en zijn collega's de laatste jaren voor de klanten van pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder MN hebben ontwikkeld. "Je kunt de mooiste oplossingen bedenken. Om uiterlijk twee jaar later tot de conclusie te komen dat het tijd is opnieuw te beginnen. Wat we vandaag doen, is morgen overbodig."

Dat is trouwens maar een miniem nadeel, dat volgens Olrichs op geen enkele manier opweegt tegen de voordelen. Sterker nog, dat ene nadeel maakt de uitdaging voor de developer des te groter. Dagelijks moet hij zich ontwikkelen en verbeteren, wil hij de continue stroom ontwikkelingen in de IT-sector ook maar enigszins bijhouden.

Zwoegen

Maar ongeveer drie jaar geleden kreeg Olrichs samen met enkele collega-ontwikkelaars de mogelijkheid zich tijdelijk los te maken uit het stramien van klant en opdrachtnemer. "MN vroeg ons Oracle-'bouwstenen' of -'gereedschappen' te ontwikkelen die het collega-ontwikkelaars binnen het bedrijf makkelijker moesten maken oplossingen voor onze klanten te ontwerpen."

Het was een volledig nieuwe uitdaging, moeilijk te vergelijken met zijn vorige werkzaamheden. "Het betekende dat we heel diep het application development framework in moesten. En hoe dieper je gaat, hoe minder documentatie er voorhanden is. We liepen tegen de nodige hobbels aan, hebben heel veel zelf uitgezocht. Ik heb hele dagen gedacht: 'hier snap ik helemaal niks van'. Om uiteindelijk pas na lang zwoegen te vinden wat ik zocht."

Het deerde hem niet, want de omvang van de zoektocht maakte de uiteindelijke beloning des te zoeter. "Die intellectuele uitdaging is ook de reden waarom je ook in je vrije tijd doorgaat met programmeren."

Huis, auto of IT

Sinds 2007 is Richard Olrichs actief voor zijn huidige werkgever. Olrichs studeerde informatietechnologie aan de The Hague University of Applied Sciences. Zijn afstudeeropdracht voerde hij uit bij MN, waarna het bedrijf hem meteen opnam in haar team van Oracle developers.

Vond hij het als puber vooral interessant computers in en uit elkaar te schroeven, tijdens zijn opleiding besefte Olrichs dat bij het ontwerpen en bouwen van applicaties zijn grootste passie lag. "Zoals de een graag een huis of een auto bouwt, zo heb ik dat met software. Het is geweldig een oplossing te bedenken en vervolgens te zien dat anderen daar profijt van hebben."

Zijn eerste project bevestigde zijn gevoelens. Met een team van ongeveer tien ontwikkelaars bouwde hij een werkgeversportaal voor enkele klanten. "Een kick. Prachtig om actief bij te dragen aan een traject dat het leven van een klant kan vereenvoudigen. Of het een succes was?" Olrichs lacht: "Wij vonden dat we een mooi product hadden neergezet. Maar derden focussen zich altijd op de tien procent van de oplossing die nog wat ruwe randjes kent..."

Twijfel

Olrichs en zijn collega's begaven zich in een relatief onbekende wereld. "Toen we begonnen met het traject vroegen we onszelf af wat we nu als ontwikkelaars misten binnen Oracle. Enerzijds heb je het idee dat hetgeen je wil bouwen ook realiseerbaar is. Maar zodra je tegen meer obstakels aanloopt nemen ook de twijfels toe. Waarom bestaat dit nog niet? Is dat omdat wat we nu bouwen misschien wel helemaal niet handig is?"

Maar ze zetten door. Olrichs en co ontwikkelden verschillende oplossingen. En samen met collega Wilfred van der Deijll ontwikkelde hij één oplossing die er uitspringt: ADF EMG XML DataControl. Kort gezegd moet deze plug-in het ontwikkelaars over de hele wereld eenvoudiger maken data via Oracle te visualiseren.

Olrichs is trots op het product, en zijn werkgever is blij met de functionaliteiten. Maar hij wilde meer ontwikkelaars bereiken dan alleen zijn eigen mensen. Met toestemming van zijn werkgever maakte Olrichs zijn plug-in dit jaar openbaar. Sindsdien regent het enthousiaste reacties. Met de uitnodiging om te spreken tijdens het Oracle Open World-congres in San Francisco als absoluut hoogtepunt.

"Onwijs gaaf", besluit de ontwikkelaar. "Dit is een eerste teken van herkenning. Met deze oplossing kunnen we ontwikkelaars over de hele wereld helpen."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MN.

Ben jij scherp genoeg voor cutting edge technology? Ontdek op dit event hoe ICT de toekomst verandert.