Het in Nederland gevestigde security-bedrijf X-Wire is onderdeel van de reeks bedrijven van een Nederlands echtpaar dat in de Verenigde Staten wordt gezocht voor grootschalige fraude. De twee zouden geld hebben witgewassen en koopaktes voor huizen hebben vervalst. Via internet zijn Amerikaanse burgers miljoenen dollars afhandig gemaakt.

X-Wire, met een vestigingsadres in Nederland, was tot afgelopen vrijdag nog in de lucht. De website is sinds dit weekend offline; de domeinnaam is op 30 oktober verlopen. In de Google cache is de website deels nog te bekijken.

Weer opgepakt

Het stel is midden september opgepakt door een Nederlands arrestatieteam bestaande uit politie, douane en de FIOD. Dit heeft de redactie van Radio Nederland Wereldomroep ontdekt, nadat die een keten van bv's had nagetrokken. Uiteindelijk leidde dat spoor naar X-Wire in het Noord-Hollandse Wieringerwerf.

De vrouw van het opgepakte echtpaar is afgelopen woensdag vrijgelaten, en meteen daarna weer gearresteerd. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Het oplichterspaar wordt namelijk gezocht in de staat Illinois voor grootschalige fraude. Daarbij zijn goedgelovige investeerders voor miljoenen dollars opgelicht.

'Totaal veilige e-mail'

De Amerikaanse officier van Justitie heeft tegenover de Wereldomroep ook bevestigd dat X-Wire in de kijker staat omdat het claimt een volledig veilig alternatief te bieden voor e-mail. De software wordt aan de man gebracht met termen als 'hiërarchische encryptie' (waarbij leidinggevenden altijd toegang hebben tot versleutelde mail van werknemers), 1280-bit encryptiesleutels, en digitale handtekeningen voor elk te versturen bericht.

Het private mailsysteem wordt ook aangeprezen als gegarandeerde bescherming tegen spam, virussen, phishing, afluisteren en andere bedreigingen. Het zou schaalbaar zijn naar miljoenen gebruikers, aldus X-Wire. Hoe berichten vanaf dit versleutelde privé-netwerk dan naar gewone mailadressen gaan, wordt niet uitgelegd.

Prepaid

De site bood zakelijke, persoonlijke en familie-accounts. Bij alle was betaling vooraf vereist, wat kon via een veelvoud aan betaaldiensten zoals creditcards, PayPal, persoonlijke cheques, geldwissels en bankorders. De dienst werd nooit geleverd en de klanten waren hun geld kwijt.

X-Wire valt volgens de eigen website onder offshore-bedrijf ChampAmigo dat geregistreerd staat in Belize. ChampAmigo stelt op zijn website diverse internet-gerelateerde diensten te bieden.

Meer oplichters

Daaronder is ook een 'private payment and wealth building system' (ChamPay), een Skype-alternatief waarmee bellers zelf geld zouden kunnen verdienen (ChamPhone), en een maildienst waarmee verzonden mails geld op zou kunnen leveren (MiAmigo Mail). Het is waarschijnlijk dat deze diensten eveneens gebruikt worden voor oplichtingspraktijken.

Onder de overige diensten waar ChampAmigo mee pronkt bevinden zich zakelijke diensten voor moeilijk traceerbare en schimmige offshore activiteiten, zoals die van ChampAmigo zelf. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een trust, een offshore-bedrijfsconstructie (IBC, zoals ChampAmigo zelf), een postbus en een offshore bankrekening aanmaken.